Translate

Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Καλημέρα!

Διαβάστε περισσότερα...

Πρώτες αναλύσεις πετρώματος στον Άρη

Διαβάστε περισσότερα...
Το ρομποτικό όχημα «Curiosity» (Περιέργεια) της NASA ανέπτυξε με επιτυχία για πρώτη φορά τις υψηλής ισχύος ακτίνες λέιζερ, προκειμένου να αναλύσει την περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα, των πετρωμάτων του Άρη
 Ειδικότερα στόχευσε ένα πέτρωμα, το οποίο βαφτίστηκε «Στέψη» και είχε μέγεθος γροθιάς, με 30 παλμούς για χρονική διάρκεια μεγαλύτερη των 10 δευτερολέπτων, όπως ανέφεραν οι επιστήμονες στο Κέντρο «Jet Propulsion Laboratory» κοντά στο Λος Άντζελες. Κάθε παλμός προσφέρει περισσότερα από 1 εκατ. βατ ενέργειας για περίπου πέντε δισεκατομμυριοστά του δευτερολέπτου, με την ισχυρή έκρηξη φωτός στην επιφάνεια του βράχου να αποκαλύπτει λεπτομέρειες της βασικής χημείας του πετρώματος...
  Το πείραμα καταγράφηκε από το συνδυασμένο σύστημα, που ονομάζεται «ChemCam» (Χημεία και Κάμερα) και το οποίο είναι ικανό να διακρίνει περισσότερα από 6.000 διαφορετικά μήκη κύματος στο υπεριώδες, υπέρυθρο και ορατό φάσμα του φωτός και έχει σχεδιαστεί για να λάβει περίπου 14.000 μετρήσεις. Η συγκεκριμένη τεχνική έχει χρησιμοποιηθεί για να εξετάσει τη σύνθεση των υλικών σε ακραίες συνθήκες περιβάλλοντος, όπως το εσωτερικό των πυρηνικών αντιδραστήρων και ο πυθμένας της θαλάσσιας αβύσσου. Η τεχνολογία αυτή έχει επίσης πειραματικές εφαρμογές σε περιβαλλοντικές μελέτες και στην ανίχνευση του καρκίνου. 
 Ο σκοπός της αρχικής χρήσης του λέιζερ ήταν ένα είδους πρακτικής εξάσκησης για να αποδείξει αν είναι όλα έτοιμα ώστε να ξεκινήσει η επιχείρηση της πραγματικής διερεύνησης της γεωλογίας του Κόκκινου Πλανήτη. 
 Το «Curiosity» προσεδαφίστηκε στον Άρη στις 6 Αυγούστου μετά από οκτώ μήνες, και 354 εκατ. μίλια ταξίδι, αποτελώντας την πιο ακριβή και τεχνολογικά προηγμένη αποστολή που πραγματοποιήθηκε ποτέ για τον Άρη.

ΠΗΓΗ: http://www.zougla.gr