Translate

Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Εμφανίζεται ο Leonardo Da Vinci στο "Μυστικό Δείπνο" ;

O Leonardo Da Vinci είναι ένας από τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες στην ιστορία των τεχνών, καθώς και των τεχνολογιών. 
Ένα όνομα - γρίφος στην παγκόσμια ιστορία αποτελεί θέμα ενδιαφέροντος και συζήτησης για πολλούς. Μέρα με τη μέρα νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως για τη ζωή του, τα καλλιτεχνήματά του, καθώς και για την μορφή, που είχε. 
Το τελευταίο διάστημα όμως πολλοί είναι εκείνοι, που αναρωτιούνται εάν έχουμε δει το πρόσωπό του εν αγνοία μας... Ειδικότερα, το θέμα συζήτησης τίθεται στο γεγονός εάν το πρόσωπό του Leonardo Da Vinci βρίσκεται σε ένα από τα διασημότερα έργα του καλλιτέχνη και φυσικά αναφέρομαι στο έργο του "ο Μυστικός Δείπνος"! 
Είναι γεγονός πως δεν γνωρίζουμε την ακριβή μορφή του καλλιτέχνη, καθώς δε δημοσίευσε αυτοπροσωπογραφίες του ποτέ. 
Πολλές είναι οι ενδείξεις ότι ο αναγεννησιακός καλλιτέχνης έχει εισάγει την μορφή του σε πολλά από τα γνωστά καλλιτεχνήματά του, με πιο γνωστό το "Μόνα Λίζα", ένα από τα πιο αινιγματικά έργα στον κόσμο. Πιστεύεται πως εκεί αναπαρίσταται ο Leonardo Da Vinci υπό μορφή γυναίκας. Πρόσφατα, ο ιστορικός τέχνης dr. Ross King, παρουσίαζε την άποψη του πως η μορφή του Leonardo Da Vinci συμπρωταγωνιστεί στο έργο του "Μυστικός Δείπνος". Συγκεκριμένα, ο dr Ross King θεωρεί πως είναι πολύ πιθανό ο Leonardo Da Vinci να βρίσκεται στις θέσεις των δύο αποστόλων: του Ιακώβ και του Θωμά. 
Αυτή η θεωρία του dr Ross King στηρίζεται σε ένα πίνακα του 1515, ερυθρόχρωμου, όπου υποστηρίζουν ότι είναι το πορτραίτο του Leonardo Da Vinci
Ο dr Ross King παρατηρεί και συγκρίνει χαρακτηριστικά του ενός πίνακα με τις αναπαραστάσεις των απόστολων Θώμα και Ιακώβ στο έργο "Μυστικός Δείπνος" και βρίσκει πολλές ομοιότητες, τις οποίες και παρουσιάζει. 
Ο dr Ross King υποστηρίζει πως η απεικόνιση του Ιακώβ σε σύγκριση με την αυτοπροσωπογραφία του Leonardo Da Vinci έχει κοινά την ελληνική μύτη, μακριά μαλλιά και μακρυά γένια, ενώ σε σύγκριση με την απεικόνιση του Θωμά υπάρχει το κοινό της χαρακτηριστικής χειρονομίας του Leonardo Da Vinci με το δάχτυλο. 
Βέβαια, πολλές ήταν οι κριτικές στη θεωρία του dr Ross King. Μία από τις πιο δημοφιλείς είναι του Charles Nicholl, επιστήμονα και μελετητή του Leonardo Da Vinci, που υποστηρίζει ότι ο Leonardo Da Vinci δε θα μπορούσε να είναι ποτέ ο Θωμάς, καθώς σύμφωνα με τους χαρακτήρες δε θα μπορούσε να ταυτιστεί ποτέ μαζί του. 
 Αυτό βέβαια είναι μια διαδικασία, που έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια και ίσως να μην τερματιστεί ποτέ... είναι ένα νέο "παιχνίδι" στα πλαίσια της τέχνης εύρεσης του προσώπου του Leonardo Da Vinci στα έργα του από τους μελετητές του αλλά ακόμα και το κοινό του!

ΠΗΓΗhttp://reloadingcity.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου