Translate

Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

Τεράστιο σμήνος γαλαξιών

 Μπορεί με μια ματιά μας στον έναστρο, νυχτερινό ουρανό να θεωρούμε πως βρισκόμαστε στο πιο φωτεινό γαλαξία του σύμπαντος, οι επιστήμονες μάλλον όμως έχουν διαφορετική γνώμη!

Μια νέα ανακάλυψη μας αποδεικνύει ότι ο πιο φωτεινός γαλαξίας υπάρχει, αλλά δεν είναι ο δικός μας! Οι αστρονόμοι, πριν από μερικές μέρες ανακάλυψαν ένα τεράστιο, σμήνος γαλαξιών, το οποίο γεννάει 740 αστέρια το χρόνο! Αυτό θα πει έναστρος ουρανός! Δηλαδή, περίπου 2 αστέρια καθημερινά!
Αυτή η ανακάλυψη ξάφνιασε τους επιστήμονες, αφού θεωρούσαν μέχρι τώρα πως ένα τέτοιο σμήνος γαλαξιών θα μπορούσε να επιτεύξει σε τέτοιο ποσοστό την αναπαραγωγή αστεριών του μόνο στα πλαίσια θεωρίας! Αυτό βέβαια στηρίζεται στο γεγονός ότι και σε παλαιότερες ανακαλύψεις σμηνών γαλαξιών η αναπαραγωγή των αστεριών τους ήταν αδύνατη, αφού είχε σταματήσει δισεκατομμύρια χρόνια πριν. 

Το συγκεκριμένο σμήνος γαλαξιών, μετονομάστηκε σε "Φοινιξ" λόγω του νοτιότερου αστερισμού, που το εντόπισαν οι επιστήμονες. Για την ανακάλυψη του χρειάστηκε μια ομάδα επιστημόνων άνω των 70 ατόμων με επικεφαλή τον Μάικλ ΜακΝτόναλντ του πανεπιστημίου ΜΙΤ, καθώς και δέκα διαφορετικά τηλεσκόπια -επίγεια και διαστημικά- για την επαλήθευση αυτής της ανακάλυψης, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό " Nature". 
Για να κατανοηθεί καλύτερα το μέγεθος και η φωτεινότητα του συγκεκριμένου σμήνους γαλαξιών, αρκεί να επισημάνουμε ότι η μάζα του ισοδυναμεί με 25.000 τρισεκατομμύρια ήλιους! 
Τέλος, οι επιστήμονες πιστεύουν πως στο κέντρο του κεντρικού γαλαξία του σμήνους υπάρχει μια αόρατη, μαύρη τρύπα

ΠΗΓΗhttp://reloadingcity.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου