Translate

Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Η ιστορία της "μπλε" πανσελήνου !


Σήμερα, τελευταία μέρα του Αυγούστου, θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε ένα σπάνιο, αστρονομικό φαινόμενο, την "μπλε πανσέληνο". Και μπορεί αυτό το μήνα να είχαμε απολαύσει την Αυγουστιάτικη πανσέληνο στις αρχές του μήνα, το σύμπαν όμως μας επιφύλαξε μια έκπληξη.... Το φαινόμενο της "μπλε πανσελήνου" θα συμβεί φέτος 31 Αυγούστου. Η επονομαζόμενη "μπλε" πανσέληνος φυσικά και δεν είναι μπλε! Η ονομασία αυτή είναι μεταφορική και έχει δοθεί  για να δηλώσει το φαινόμενο αυτό.
Το φαινόμενο της "μπλε πανσελήνου" εμφανίζεται περίπου κάθε 2.5 χρόνια και έχουμε τη δυνατότητα να απολαύσουμε δυο πανσελήνους μέσα στον ίδιο μήνα! Σχεδόν κάθε έτος έχει 12 πανσελήνους , όμως κάθε έτος περιλαμβάνει, σύμφωνα με τους αστροφυσικούς, 12 σεληνιακούς κύκλους και επιπλέον 11 ημέρες. Όταν αυτοί οι σεληνιακοί κύκλοι και οι επιπλέον μέρες συναθροίζονται, εμφανίζεται το φαινόμενο της "μπλε πανσελήνου", δηλαδή της δεύτερης πανσελήνου μέσα στο ίδιο μήνα!
Η ονομασία "μπλε" πανσέληνος, αν και δεν χρησιμοποιείται επίσημα στο χώρο της αστροφυσικής, προέρχεται από την μεσαιωνική λέξη "Belewe", που σημαίνει μπλε αλλά μεταφράζεται και ως  προδοσία. Έτσι, η πρώτη αναφορά της "μπλε πανσελήνου" είχε ανακοινωθεί ως "το φεγγάρι της προδοσίας", όρος, που δικαιολογείται, εάν παρατηρήσουμε το φαινόμενο. Το ημερολόγιο μας "προδίδει", οπότε και εμφανίζεται ένα ακόμα φεγγάρι, μη υπολογίσιμο!
Ο όρος "μπλε φεγγάρι" για πολλούς αποδίδεται βάσει των γεγονότων, που διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια της έκρηξης του ηφαιστείου του Κρακατόα το 1883, του ηφαιστείου Ελ Χιχόν στο Μεξικό, καθώς και τις πυρκαγιές στην περιοχή του Καναδά και της Σουηδίας. Μάλιστα, λόγων αυτών των φυσικών φαινομένων, η ατμόσφαιρα λόγων των καπνών και της σκόνης είχε ένα περίεργο χρώμα, που στον ορίζοντα, όταν εμφανιζόταν το φεγγάρι, έμοιαζε να είχε  μπλε χρώμα. 
Ιστορικά, η παλαιότερη αναφορά για την εμφάνιση της "μπλε πανσελήνου" έχει καταγραφεί το 1524 σε ένα αγγλικό έντυπο.
Ενδιαφέρουσα πληροφορία είναι ότι η "μπλε πανσέληνος" θα εμφανιστεί σήμερα, 31 Αυγούστου στις περιοχές, που εντοπίζονται δυτικά της ζώνης UTC/GMT +8, ενώ στις υπόλοιπες χώρες το φαινόμενο θα λάβει χώρα στις τον Σεπτέμβριο 1η και 30 Σεπτεμβρίου.

Ένα σπάνιο και πολύ όμορφο φαινόμενο! Μην χάσετε την ευκαιρία να το παρακολουθήσετε!
Για περισσότερες ιδέες και εκδηλώσεις για την "μπλε πανσέληνο", ενημερωθείτε εδώ..

ΠΗΓΗ: http://reloadingcity.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου