Translate

Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

Το άγχος της δουλειάς μας γερνάει..

Το γνωρίζαμε... αλλά τώρα μας το πιστοποίησαν και οι επιστήμονες! 
Το άγχος για τη δουλειά μας γερνάει.. ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας ή είδους εργασίας! Μια ομάδα έρευνας του Ινστιτούτου Επαγγελματικής Υγείας θέλησε να μετρήσει τα τελομερή, δηλαδή τα τμήματα του DNA, που δηλώνουν την μεταβολή τους ανάλογα με το άγχος του ατόμου. 
Το αποτέλεσμα της ομάδας έρευνας με επικεφαλή την Kirsi Ahola, ύστερα από την συμμετοχή 2.911 ατόμων, ηλικίας 30-65 ετών, έδειξε ότι όσοι είχαν την τάση να αγχώνονται περισσότερο στα πλαίσια της εργασίας τους είχαν πιο κοντά τελομερή σε σύγκριση με άλλους, που περιόριζαν το άγχος τους. Λίγα λόγια για τα τελομερή: 
Τα τελομερή, όπως αναφέραμε και παραπάνω, είναι τμημα του DNA. Η θέση του εντοπίζεται στο τέλος του κάθε χρωμοσώματος. Έχουν λειτουργία "προστασίας", δηλαδή προστατεύουν το χρωμόσωμα, ώστε να μπορέσει να μεταδώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, που πρέπει να "ταξιδέψουν" από τα γονίδια στα χρωμοσώματα με μαθηματική ακρίβεια, ώστε τα κύτταρα να πάρουν τις σωστές εντολές. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα τελομερή κάποια στιγμή, "γερνάνε". 
Με την πάροδο του χρόνου μικραίνουν και προκαλείται η επονομαζόμενη απόπτωση. Κάποια από τα κύτταρα πεθαίνουν ως αποτέλεσμα της απόπτωσης, αλλά απλά θεωρούνται γηρασμένα. 
Αυτά είναι και η αιτία για πολλές επιπλοκές στην υγεία, προκαλώντας γενετικά λάθη. 
Φυσικά, δεν είναι μόνο η εργασία παράγοντας για την πρόκληση του άγχους στον άνθρωπο. Πολλά καθημερινά προβλήματα επιβίωσης, υγείας, οικονομικά, καθώς και οικογενειακά είναι μερικά από αυτά, που συνθέτουν τον κύκλο παραγόντων άγχους στο άτομο. 
Ειδικά με τις δυσκολίες, που δημιουργούνται στη σημερινή κοινωνία λόγω της οικονομικής ύφεσης, το φαινόμενο του άγχους έχει γίνει επιδημία! 

ΠΗΓΗ: http://reloadingcity.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου